laatste aanvulling: februari 2009
Maart 2007
Op bezoek bij Kroonenberg.
Op 19 maart 2007 word ik uitgenodigd door onze huisbaas, de Kroonenberg Groep in het WTC gebouw bij Schiphol. Een uitgesproken -hoe zal ik het netjes zeggen- proleterig gebouw met vooral zwart marmer, stofzuigende mediterane types, grote plantenbakken met zithoeken, veel streepjespakken die heen en weer lopen, een balie vol mantelpakjes.
Ik meld mij present. Er wordt wat getelefoneerd en even later komt een magere mevrouw in zwabberend broekpak mij ophalen. Ze geeft me een hand maar kijkt me daarbij niet aan. 'Weer zo'n huurderslooser' zie ik haar denken. Zonder een woord te zeggen lopen we door wat gangen en via een lift komen we op de riante kantoorverdieping van de Kroonenberggroep. Ze neemt met zichtbare afkeer mijn jas aan, terwijl ik in de strakglimmende ontvangsthal de bronsen buste ontwaar van Ome Jaap zaliger. 'Oprichter van de Kroonenberg groep', stond eronder. En voormalig huisfinancier van de overhoopgeschoten topcrimineel Klaas Bruinsma. Maar dat laatste stond er niet bij.
Ik word neergezet in een grote ruimte met panoramisch uitzicht. In het midden staat een enorme ovale vergadertafel. Na 10 minuten wachten (dat was denkelijk voor straf, want ik was zelf ook 10 minuten te laat) komt mevrouw Kampman binnen, juridisch medewerkster, en een man met een artistiek brilletje. Dat was inderdaad de architect. Hij heet mener Jas. Ze gaan aan de andere kant van de tafel zitten. Dat wil zeggen op ongeveer 4 meter afstand. Zowel mevrouw Kampman als meneer Jas zwiepen hun visitekaartjes over de tafel mijn richting op. De routine waarmee dit gebeurde doet veronderstellen dat dit een gebruikelijk ritueel is in deze kringen. Die van meneer Jas zeilt echter over de tafel heen. Terwijl ik het kaartje van de vloer opraap roept hij 'pardon'. Dat dan weer wel.
Mevrouw Kampman neemt het woord; "Zoals u weet zijn wij van plan onze drie panden op nummer 177, 179 en 181 te renoveren. Er is een aanschrijving op de fundering van nummer 181 en ook het pand waar u zit is de fundering slecht. Wij willen dit aangrijpen om een en ander te verbouwen tot appartementen". Ik vraag: "Sociale woningbouw?". Het was een overbodig pesterige vraagje waarmee onze vijandschap wordt bezegeld. Ze knippert wat met haar ogen en zegt; "Nee, in het wat hogere segment". Hierop neemt meneer Jas het over. "In het middelste pand komt een lift, waardoor het aantrekkelijk wordt voor pensionada's". Er klinkt iets van enthousiasme in zijn stem. Hij neigt er even toe de tekeningen te laten zien die voor hem liggen. Ongetwijfeld is het zijn vondst, die liftpartij. "En geen winkels meer?, vraag ik verbaasd? "Nee, geen winkels. tenzij u uw winkel wilt voortzetten". Ik denk na. "En hoe ziet u dat voor u?". "U zou", antwoordt Meneer Jas, "pand 181 als wisselwinkel kunnen gebruiken, en dan weer terug naar de oude plek". Ik zeg: "Ik begrijp uw bedoelingen, maar waarom zou ik daar in meegaan".
Hierop vervallen de vertegenwoordigers van het Kroonenberg Imperium in diep stilzwijgen. De stilte wordt wat pijnlijk. Ik zeg: U moet een oude winkel als de mijne niet willen verkassen". En uitkoop?" vraagt meneer Jas tenslotte enigszins moedeloos. "Het spijt me", hoor ik mezelf lijzig antwoorden, "die winkel waar u het over heeft, is niet te koop. Ik wou er eigenlijk gewoon blijven zitten".
Meneer Jas en mevrouw Kampman begrijpen dat er met deze idioot geen zaken kunnen worden gedaan en staan gelijktijdig op. Het onderhoud is kennelijk afgelopen.
De situatie
Dit zijn de panden waar het om gaat.
In het linkse pand zit boekhandel Schimmelpennink met de bovenbuuf-etages.
Het middelste pand is tijdelijk verhuurd (soort anti-kraakwacht).
Het rechtse pand is reeds half leeg. Op dit pand rust een aanschrijving op de fundering.
Deze foto laat goed zien wat de mogelijkheden zijn van renovatie in één bouwstroom.
In potentie lijken hier zo'n tien appartementen te realiseren van zo'n 90 m2. Het valt
ruwweg niet moeilijk te berekenen wat zo'n project aan netto winst kan opleveren.
Moeten de huidige huurders natuurlijk wel een beetje meewerken.
April 2007
Te wapen
Rondom mijn bezoek aan Kroonenberg, ontstaat overleg met de mede betrokkenen. Te weten onze bovenbuuf en de huurders van 181. Zij zitten in hetzelfde schuitje. Wat te doen? We besluiten gezamenlijk een advokaat in de hand te nemen. Ik stel voor de beste advokaat van Amsterdam, Toon. Toon is een boekenvriend van de winkel met een wat misantropische inslag, Maar hij houdt van poëzie en is bovendien specialist in huurrecht. We nodigen Toon uit en Toon en luistert naar onze verhalen. Hij zegt; "jullie huurrechten zijn evident, maar het belangrijkste is thans: wat willen jullie?". Wij leggen uit dat wij willen blijven. "Okay", zegt Toon, "dan is er niets aan de hand. Laat Kroonenberg maar komen". "En wil jij dan onze advokaat zijn?", vragen wij. "Ja", zegt Toon, "met plezier. Maar dat kost wel wat duiten". "Natuurlijk", zeggen wij, "jij moet ook leven". En zo weten we ons klaar voor de strijd.
Juni 2007
Het funderingsonderzoek
Tijdens het gesprek met Kroonenberg in maart j.l. werd gesuggereerd dat de fundering van nummer 177 ook slecht zou zijn. Daar blijkt Lroonenberg dus niet helemaal zeker , want op maandag 4 juni j.l. vindt een funderinsgonderzoek plaats.
Als ik aan kom fietsen is de gatengraver al bezig. Hij graaft een gat van 1 x 3 meter ter rechterzijde van het pand tot 3 meter diep. Hierop worden 3 palen blootgelegd met daarop boogstenen opbouw. Ik zoek nog in de enorme aarde-berg naar oude tegels en pijpen. Die zitten er niet bij. "Dan moet je echt veel dieper", zegt de kuilengraver die het gat zorgvuldig verder afgraaft en alles daarna schoonspuit voor het officiele onderzoek. Ik zeg: "nooit zulke mooie palen gezien zeker?".
Rond 14.00 uur daalt een funderinsgdeskundige van het bekende constructiebedrijf Duyf via een ladder de kuil in. Samen met een assistent doet ze gedurende een uur nader onderzoek; drukt met pennen in hout, bekijkt en meet van alles. Tenslotte boort ze met een hele grote kurkentrekker door een van de palen, wat haar zichtbaar moeite kost. Ik beschouw dat als een gunstig teken. Even later komt meneer Visser van Bouw & Woningtoezicht langs. Hij hijst zich in een plastic wit pak en daalt ook naar beneden. Hij is gauwer klaar. Hij wast in de winkel zijn handen. Mooie winkel, zegt ie vriendelijk. Hij laat verder niets los.
Rond 16.00 uur wordt de kuil weer dichtgegooid. Er blijft merkwaardig veel aarde over. De kuilengraver zegt: "morgen komt bestratingen de boel opnieuw bestraten". "Fijn", zeg ik. En ik denk: het spel gaat beginnen
De kuilengravers aan het werk het gat, tot 3 meter diep
De funderingsdeskundige van Duyf aan het werk Meneer Visser van B&WT klimt omlaag
Het gat wordt weer dichtgegooid
Begin september 2007
Oude kraakwacht pand 179 vertrokken
4 september 2007. Visitopia, onze naaste buren op nummer 179 zijn zojuist vertrokken. Ze hebben er precies een half jaar gezeten. De rommel op de stoep op de foto rechts is kennelijk bedoeld voor de vuilnisman.
Half september 2007
Nieuwe kraakwacht pand 179 gearriveerd
Een nieuwe anti-kraakwacht is het leegstaande pand 179 ingetrokken. Het is ons nog niet helemaal duidelijk waar de bedrijvigheid uit bestaat. Gelet op de affiches moet het met iets met Kunst te maken hebben. De artistieke gordijnpartij duidt ook zeker in die richting. Zullen binnenkort eens een praatje gaan maken.
Dat praatje is inmiddels gelukt. Een meisje kwam onze de bezem lenen. Ze zitten er inderdaad als anti-kraakwacht en mogen er blijven zitten zolang het duurt.
November 2007
Derde kraakwacht pand 179 gearriveerd
Planetart is de derde kraakwacht in successie. Ook zij doen wat in kunst. Ze mogen tot maart 2008, mogelijk verlengd tot mei, blijven zitten. Kroonenberg heeft ze een smakelijke welkomstaart toegestuurd, die wij in ontvangst namen omdat ze er even niet waren. Toen ze 'm kwamen ophalen vroegen ze of we ook een stukje bliefden. De schatten.
Een week later kwamen ze langs of ze misschien gebruik konden maken van onze internet-aansluiting. Dat kon draadloos. Ze hoefden alleen maar een kastje achter onze computer te plaatsen. Binnen 5 minuten was het geregeld. Wat een bollebozen.
December 2007
Asbestonderzoek
Vandaag worden wij gebeld door Kroonenberg jr. Ongetwijfeld een nazaat van de roemruchte oprichter. Hij deelt ons mee dat er binnenkort iemand van een extern bureau langskomt om te onderzoeken of zich asbest in de winkel bevindt. Dit blijkt niet uit medeleven, maar ter voorbereiding van de bouwaanvraag, zoals de man van het ingenieursburo -die 3e kerstdag de winkel inspecteerde- bevestigde. Hij trof overigens inderdaad geen asbest aan.
Februari 2008
Bouwaanvraag ter inzage stadhuis
In het Stadsdeelcentrumkrantje van februari staat de aanvraag voor een (ver) bouwvergunning voor de panden 179 en 181. Dat is het middelste en het rechterpand. Is dat een vergissing? Inzage leert van niet. Ons pand (177) ontbreekt volledig in deze aanvraag. Heeft Kroonenberg de bakens volledig verzet. ? Het ziet ernaar uit. Het bouwbplan omvat een nieuwe fundering onder de panden 179 en 181. Tevens omvat het bouwplan het samenvoegen van beide winkelonderstukken tot één zeer groot appartement met terras en tuintje aan de waterkant. En één appartement die bestaat uit de 1e en 2e verdieping plus zolder in het middelste pand. De bewoonde etages op nr 181 (die verder vol asbest blijken te zitten en veel achterstallig onderhoud kennen) worden verder ongemoeid gelaten. De volgende konklusies lijken aannemelijk:
1. Het funderingsonderzoek onder ons pand (177) afgelopen zomer heeft niet aangetoond dat herstel noodzakelijk is.
2. Hierdoor verloor Kroonenberg een potentieel juridisch argument om de oorspronkelijk beoogde verbouwing af te dwingen.
3. Omdat er wel een aanschrijving ligt, op de fundering van pand 181, móet zij wel iets ondernemen.
4. Omdat het middelste pand (en het ondserstuk van 181) leeg staat, zijn die ruimtes eenvoudig economisch rendabel te verbouwen.
5. De rest laat men voorlopig zitten tot er mutaties komen in het gebruikersbestand.
April 2008
Grondonderzoek
Vandaag, 17 april, kwamen er twee heren bodemmonsters nemen, zowel ónder de winkelvloer (waar zich een forse kruipruimte/kelder bevindt), als in onze tuin. Noodzakelijk voor een aanvraag voor funderingsherstel. We noteren het maar even.
Mei 2008
Aanvraag bouwvergunning
In het tweewekelijkse krantje Stadsdeelnieuws van Stadsdeel Centrum d.d. 26 mei 2008, wordt gemeld dat er een bouwvergunning is aangevraagd (nummer 86--08-0013) voor 'het vernieuwen van de fundering aan het gebouw', in te zien van 29 mei t/m 4 juni op het voorlichtingsloket van Stadsdeel Centrum. Fijn. We gaan er langs. We zijn vooral benieuwd naar het antwoord op de vraag of dit herstel noodzakelijk wordt bevonden (zie ons verslag van het funderingsonderzoek van 4 juni vorig jaar). En wat dat eventueel voor konsekwenties heeft, qua overlast.
Vanochtend donderdag 29 mei extra vroeg uit de veren om voor de opening van de winkel het stadhuis te bezoeken. Opnieuw viel me op wat een armoedig gebouw dit eigenlijk is. De portier verwees me door naar 'Burgerzaken'. Hiervoor moest ik een eindje wandelen door een soort binnenstraat waar iemand onverstaanbaar stond te schreeuwen met een geweldig galmend effect. Naderbij gekomen bleek het een bouwvakker te zijn in gesprek met een kennelijke collega. Ze waren met een klusje bezig, maar het leek wel oorlog.
Zeker voor iemand met een nogal knorrig ochtendkarakter neigt dit naar onverdragelijk lijden, dus ik zeg; 'man maak niet zo'n teringherrie!' Maar het effect was evenwel geheel averechts. Hij keek me aan alsof hij water zag branden en leek kompleet te ontploffen. 'Opzouten' brulde hij, 'opzouten, opzouten, opzouten!' Het was een klein mannetje, maar wat kunnen kleine mannetje veel lawaai maken. Terwijl ik hem passeer wees ik op m'n voorhoofd en meldde mij bij de voorlichter van het Stadsdeelkantoor, die achter z'n burau een krantje zat te lezen.
'Zou ik de bouwaanvraag nr. 86-08-0013 even mogen inzien?'
Hij keek bevreemd op. 'Pardon?' Ik zeg 'dat heb ik uit uw Stadsdeelkrantje'. Hij zegt;' we doen hier niet aan nummers, om welke bouwaanvraag gaat het?' Ik zeg 'Weteringschans 177'. Hierop staat hij op, snuffelt wat in een kast die achter hem staat, maar kan niets vinden en gaat bellen. Terwijl hij wacht op contact legt hij mij uit dat de vergunningen nog niet afgeleverd zijn, maar dat dat wel zou moeten. Ik kijk eens rond. Bureau Voorlichting van de binnenstad heeft een klein hoekje van de grote zaal Burgerzaken. Die is kennelijk nog niet open voor het publiek, maar de portiers zijn er al wel. Ook zij lezen een krantje. De bouwvakker van zojuist hoor ik niet meer. Er daalt een nederige rust over mij. Na tien minuten komt er een verwilderd uitziende jongeman met een stapeltje bouwvergunningen aanrennen. Hij gooit de stapel op een tafel, haalt er de gevraagde bouwaanvraag uit en loopt zonder een woord te zeggen weer weg. Zou hij op z'n donder hebben gekregen? Ik vraag aan de voorlichter of ik hier kan copiëren. Hij wijst achter me en zegt dat ik 'm zelf mag bedienen. Voor twee keer tien eurocent ben ik klaar, want het blijkt een bouwaanvraag van niks.
Voor de goede verstaander zou hieruit moeten blijken dat het gaat om een funderingsherstelaanvraag (Aanvraag Con-vergunning?). Maar hoe en wat mag Joost weten. Wij weten dat Kroonenberg een funderings- een asbest- en een grondonderzoek heeft gedaan. Maar met welk resultaat? En met welke eventuele konsekwenties? We zullen dus contact moeten opnemen met de betrokken ambtenaar die deze aanvragen behandelt. Wordt vervolgt.
Juni 2008
Aanvraag bouwvergunning kelder?
Vandaag lezen we in het tweewekelijkse krantje van Stadsdeel Centrum dat voor ons pand een bouwaanvraag (nummer 81-08-0330) is ingediend voor het vernieuwen van de fundering en maken van één kelder ter hoogte van de winkel van het gebouw. Wat krijgen we nu? Dat van die fundering wás al aangevraagd (zie hierboven). Waren ze de kelder vergeten?
Juli 2008
Bouw & Woningtoezicht reageert
Naar aanleinding van voornoemde melding in het centrumkrantje, hebben wij Bouw en Woningtoezicht schriftelijk de vraag gesteldwat hier aan de hand is, qua bouwvergunning voor een kelderuitbreiding onder onze winkel. Hierop ontvingen wij een bevestiging van ontvangst. . Vandaag, 4 juli, belde ambtenaar Bernard Voolstra. Hij had deze bouwaanvraag ter behandeling toegewezen gekregen. Van de aanpalende panden en verdere bouwplannen van Kroonenberg wist hij verder niets. Hij wist verder ook niet welk doel deze kelder-uitbreiding diende. De bouwaanvraag was (te) summier. Hij heeft Kroonenberg dan ook om nadere informatie gevraagd die eind augustus moet worden ingeleverd omdat anders de aanvraag vervalt. Hij deelde verder mee dat deze aanvraag op zich niet in strijd is met het bestemmingsplan. En dat is overigens het enige criterium (naast bouwkundige voorwaarden) waarop al dan niet automatisch toestemming wordt verleend. Nu ik mij heb aangemeld als direct betrokkene, zal ik op de hoogte worden gehouden van verdere ontwikkelingen. Wij wachten dus braaf af.
Begin juli gebeld door mevrouw Kampman van onze Kroonenbergvrienden. Van de Gemeente moest het bodemonderzoek ónder de winkel nogmaals worden uitgevoerd. Of het schikt als de heren 17 juli a.s. langskomen. Ik greep mijn kans en vroeg wat ze met die bouwvergunning voor die kelder van plan zijn. Ze antwoordde dat er een betonnen bak onder het pand komt nu ze toch bezig gaan met die fundering. Ik vroeg wat dit betekende qua overlast, oftewel of ik gedurende deze bezigheden de winkel zonder problemen kon voortzetten. Hierop antwoordde ze bevestigend.
Hernieuwd bodemonderzoek
Hallo, daar zijn we weer. Dezelfde twee jongens van het bodemonderzoekbedrijf nemen zoals aangekondigd opnieuw enkele bodemmonsters mee. Ze meldden dat de vorige keer een stukje asbest was aangetroffen, en dat -volgens hun opdrachtgever- de Gemeente een tweede onderzoek verlangde. Na ongeveer tien minuten waren de heren weer vertrokken.
Augustus 2008
Bouw & Woningtoezicht reageert nogmaals
Bernard Voolstra van Bouw en woningtoezicht belde vandaag (donderdag 27 augustus) om te melden dat de aanvraag spreekt over de uitdieping van de huidige kelderruimte tot 2,40 meter (thans ca. 1,50 meter), ten behoeve van winkelopslag. Meer informatie bevatte de aanvraag niet. Hieruit mag het vermoeden worden uitgesproken dat Kroonenberg de huidige verbouwings/funderingdswerkzaamheden aangrijpt om de economische waarde van het pand/winkel te verhogen. Ze zijn immers dan toch bezig.
Geheel toevallig kwamen er vanmiddag ook vijf man langs met het verzoek de kelder en de achterzijde van het pand te mogen bekijken, teneinde een offerte te kunnen maken. Een en ander in opdracht van Kroonenberg.
Januari 2009
Funderingswerkzaamheden vangen aan
De antikraakwacht, het kunstenaarsgezelschap PlanetArt, in het pand naast ons, zijn vertrokken. Ze kwamen nog even bij ons langs om hun internetaansluiting, die via onze winkel liep, weg te halen en vertelden dat ze van Kroonenberg hadden gehoord dat de bouwvakkers maandag 19 januari zullen beginnen. Tevens hadden ze gehoord dat Kroonenberg nog niet helemaal wist wat de bestemming zal worden; winkel- of toch woonruimte. Vreemd, aangezien het ingediende bouwplan toch helder over woningen rept. We wachten af.
Inmiddels is het 29 januari als wij s'morgens een hoop gedril te horen. We nemen poolshoogte. In het pand naast ons is een man met een relatief kleine klopboor in de betonnen vloer aan het drillen. Ik maak kennis en vraag of die hele vloer op deze wijze aangepakt gaat worden. Maar nee, het gaat voorlopig op een vierkante meter om te kijken wat er onder zit. Ondanks die enkele vierkante meter duurt het drillen zo'n twee uur. Dat belooft nog wat.
Vandaag 30 januari kwam een meneer langs om de voor- en achtergevel te fotograferen. Dit vindt plaats in opdracht van het funderingsbedrijf en is een standaardhandeling ter voorkoming van onterechte claims achteraf. Hoe dan ook zit er schot in de aanpak.
Februari 2009
Slopers zijn lekker bezig
Deze dagen wordt het pand naast ons (179) grondiog gesloopt. De hele gevel ging er uit. Binnens slopen ze alles wat los en vasty zit. Icovabakken worden af en aan gesleept. Inmiddels is de voorgevel voorzien van enorme bouwplaten die open kunnen klappen als de heren (een slopersbedrijf uit de provincie) bezig zijn. Opgemerkt moet worden dat de troep op de stoep na elke werkdag keurig wordt aangeveegd.
maart 2009
Geen funderingsplannen voor onder de winkel
Van kroonenberg wordt niets vernomen, maar de aannemer is spraakzamer. Hij meldde dat zijn opdracht NIET het funderen onder de winkel betreft. De klus -die ongeveer een jaar gaat duren!- omvat de complete renovatie van de nummers 1789 en 181 en enig achterstallg onderhoud aan de achtergevel van ons pand, waarvoor inmiddels een steiger is gebouwd boven onze kinderboekwinkel. Nadeel is dat er thans geen licht meer door het golfplatendak naarbinnen valt. Maar de buuf kwam enthousiast vragen of dat niet zo kon blijven omdat ze dan een balkonnetje heeft!.
De geluidsellende is overigens niet mis met al dat gesloop. Maar goed, dat is binnenkort gelukig afgelopen. We maakten er een korte opname van.
Voorgevel besteigerd 4 maart 2009
Half maart 2009 is er een enorme steiger tegen onze gevel geplaatst. De aannemer meldt dat die wel 5 maanden blijft staan! Duidelijk is dat alle drie de panden volledig worden gerenoveerd, hetgeen ongeveer 1 jaar gaat duren. Ten aanzien van de woning boven de winkel van buuf Marian, gaat het uitsluitend over achterstallig onderhoud. Aan de winkel wordt verder niets gedaan.
Omdat voor die steiger de luifel omhoog moest, komt er veel (zon)licht binnen, hetgeen niet goed is voor de boeken. Met de aannemer is daarom afgesproken dat hij ter hoogte van de luifel een plank aanbrengt. Deze plank zullen wij benutten om zichtbaar te maken dat we er nog zitten.
We zijn er nog april juli 2009
Zie hier het nieuwe tijdelijke vooraanzicht van Boekhandel Schimmelpennink. Naar verwachting zal de steiger in september worden weggehaald. De verbouwing en renovatie vordert verder gestaag, maar duurt zeker tot en met het einde van dit jaar. Behalve af en toe een oorverdovende geluidsoverlast, begint het al een beetje te wennen.
Keukenraam augustus 2009
Tot onze aangename verbazing is kennelijk van hogerhand besloten dat ook ons keukenraam moet worden vervangen. De aannemer vertelde zelfs dat ze ook voornemens zijn ons inmiddels antieke uitgebouwde toilet af te breken en nieuw op te trekken. Dat zou wel jammer wezen. Hieronder een beeld van het romantisch aanzien van onze achtergevel (middelste pand), zoals nog niet eens zo heel lang geleden geschilderd, in magisch-realistische stijl.
Laatste hand der dingen december 2009
De steigers aan de achterzijde zijn ook al weggehaald. Ik denk niet dat ze ons antieke toilet-uitbouwtje nog gaan vervangen. Aan de voorzijde is de gevel van onze toekomstige buren inmiddels afgewerkt. Alleen het plaveisel moest nog even worden afgewerkt. De heren gingen nogal grof te werk, zoals u op onderstaande foto’s ziet, waardoor ons wintertuintje er nogal treurig bij kwam te liggen. Dat heb je met die buitenlui (Volendam? Purmerend? Hoorn?). Die hebben zoveel natuur dat ze onze tuin vermoedelijk niet als zodanig hebben opgemerkt.
Te koop mei 2010
De renovatie is volbracht. Het resultaat bestaat uit twee appartementen. De ene omvat de samengevoegde onderste twee begane grondetages (witte gevels) op de nummers 179 en 181. Het andere appartement bestaat uit de 1e en 2e verdieping op nummer 179. Ze staan aangeboden op de bekende Funda-website voor zo rond de 8 ton. Maar het heeft ook wat gekost,
moet u maar bedenken.
Verkocht augustus/september 2010
Beide appartementen zijn verkocht en worden bewoond door twee studenten (ene) en twee studentes in het andere appartement.
Wij beschouwen hiermee deze slecht begonnen, maar goed afgelopen story als beeindigd.
© 2012 boekhandel schimmelpennink Contact